top of page
Writer's pictureGentischer Zsuzsa

Ki a hibás?

Nagyon kis kivétellel a tönkrement kapcsolatokban a felek a másikat hibáztatják a történtekért. Ez megakadályozza, hogy megvizsgálják a saját részüket a kapcsolat alakulásában, és áldozat mentalitáshoz vezethet. És ami a legnagyobb baj: ez a hozzáállás lehetetlenné teszi a korábbi kapcsolatok beteljesítését is.


Ezzel szemben az az igazság, hogy 100%-ban felelős vagy azért, hogy hogyan reagálsz arra, amit mások mondanak vagy tesznek. Te vagy a felelős az érzéseidért, akkor is, ha úgy hiszed, hogy mások tettei vagy szavai okozták őket. A felelősség hárítása valójában már akkor elkezdődik, amikor azt mondod: “felidegesítettél”. Nincs olyan, hogy valaki téged fel tud idegesíteni, ha te nem hagyod magad. 


Ha azt gondolod, hogy mások tehetnek róla, hogy te hogyan érzed magad, ezzel egy érzelmi börtönbe zárod magad, amiből nem tudsz egyedül kiszabadulni, csak ha a másik fél feloldoz. Ez nem fog megtörténni. Neked kell kiszabadítanod magad a neheztelés ördögi köréből. 


A Gyászfeldolgozás Módszer során csak a saját reakcióinkkal foglalkozunk, mert ez az egyetlen dolog, amin változtatni tudunk. Amellett, hogy megvizsgáljuk, hogy a partnerünk mivel bántott meg minket, hogy mit kell megbocsátanunk neki, azt is megnézzük, hogy mi mivel okoztunk neki fájdalmat. A kapcsolatban történt dolgok feldolgozása során a jóvátételek avagy megkövetések kategóriája ugyanolyan fontos lesz, mint a megbocsátás. Nem lehetnek az érzéseink teljesek a kapcsolattal szemben, ha nincs egy kiegyensúlyozott képünk arról, hogy mivel okoztunk fájdalmat egymásnak. És természetesen a jó dolgokat is számba fogjuk venni, mindent, amiért hálásak vagyunk, ami nagyon jó volt. Ez a felfedező munka elengedhetetlen feltétele a beteljesítésnek és a továbblépésnek. 


Ha szeretnéd felfedezni és megérteni, hogy mi történt valójában a korábbi kapcsolataidban, és készen állsz arra, hogy felelősséget vállalj a kapcsolatok tönkremenetelében játszott szerepedért, akkor keress meg és tanuld meg velem a Gyászfeldolgozás Módszert!

32 views0 comments

Commentaires


bottom of page